Matyó poFánk.

2011.12.18. 16:41

Hogy a legtökéletesebb poFánkot készítsűk először is szükségünk lesz a következőkre:

  • 250g liszt
  • 1dl tej
  • 3 ek. porcukor
  • 3/4 tasak express élesztő
  • 30g vaj
  • 3 tojás

Hogy szép nagy legyen a poFánk első és legfontosabb dolog a jó tőgymeleg házitej, melyet legjobb ha magunk fejünk egy csuporba. Csináljuk úgy hogy előre beletesszük az élesztőt kis kannánkba s erre fejjük rá akkurátusan a tejet így keverni sem kell. Ezt 15 percig kelesszük meleg helyen mondjuk a kemence sarkán az valószínűleg mindenkinél van otthon. Képszítsünk elő egy patinás Matyótálat ugyanis csak ebben lehet jó fánkot gyúrni (akinek nincs, Mezőkövesdig meg se álljon). Matyó poFánk-ot egyébként csak Borsodiak tudnak csinálni szóval akik nem onnan származnak azokanak a következő lépés az hogy öntsék ki azt a tejet élesztőstől mindenestől. A Borsodiak pedig tegyék a tálba a lisztet közben levegőt csak nagyon óvatosan vegyenek nehogy kevesebb legyen a liszt mennyisége olvasszuk meg a vajat erre a legjobb módszer ha a vajat egy zacskóba tesszük majd a hónunk alá szorítjuk, teltebbek farpofájuk közé is tehetik, ha megolvadt adjuk a liszthez. A tojásokból csak a sárga gombócot használjuk fel a nyákra nem lesz szükség tegyük ezeket is a tálba. Kapjuk le a kemence sarkáról a köcsögünket, tartalmát borítsuk a gyúrnivalóhoz. Kezdjük el a masszát folytogatni majd ha már keményebb a helyzet ököllel püfölni. Ezután lefedve tegyük meleg helyre. Befeküdhetünk vele az ágyba csak bújjunk szorosan hozzá takargassuk be és becézgessük 30 percen keresztül ha kevésbé vagyunk romantikusak üljünk a tv elé vegyük az ölünkbe és nézzünk meg együtt egy részt a McGiver-ből. Ezután nyujtsunk, nehogy lesérűljünk miközben kinyujtjuk a tésztát. Ha kilapult kerítsünk egy kisebb köcsögöt és szaggassunk ki vele. Hagyjuk magára 10 percre (néha mindenkinek kell egy kis egyedüllét hogy átgondolja mi is akar lenni, mit akar az élettől). Ha ez letelt menjünk vissza hozzá és gyakoroljunk nyomást a közepére ujjunkal s közben mondogassuk hogy már pedig te fánk leszel ha beledöglesz is. Készítsük elő az olajat, legjobb a sajátsajtolású napraforgóolaj ehhez 4-5 ezer db szotyira (Borsodiaknak makuka) van szükség és egy kalapácsra. Ha megvan az olaj, hevítsűk fel magunkat mert sütni foguk és gyujtsunk az olaj alá. Ne legyen túl forró mert akkor a fánk dark lesz vagy goth és a befordulós egyedeket senki nem kedveli. Ha megsült tegyük egy hófehér tányérra szórjuk meg prcukorral, csöpögtessünk a likába egy kis lekvárt majd a tányér szélét hímezzük olyan kis matyósra.

Egészségünkre!

A bejegyzés trackback címe:

https://gers-lee.blog.hu/api/trackback/id/tr903473521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

iipepeii 2011.12.19. 10:04:24

Milyen a goth fánk??... Mire leírtam, leesett, hogy fekete. Fúú, de elmés. o.O
süti beállítások módosítása