Az első és legfontosabb dolog hogy ezt a pogácsaköltemény mindenképp hamuban kell sütni, ha épp nem lenne otthon hamuba-sütőnk szívjunk el egy cigarettát és annak hamujával hintsük be a tűzhely előtti területet.

Kezdjük a hozzávalókkal:

  • 322 db borsó (zöld, hámozott, kerek)
  • 2 ujjnyi bacon (jó húsos, különlegesen füstötlt)
  • 1dl tejföl
  • 1 megtermett gerezd sajt
  • 1 tasak élesztő
  • 30dkg nagyon finomliszt
  • 15dkg margarin
  • 1 egész tojás és egy sárgája
  • 1 ek só

Legfontosabb lépés hogy mossuk meg a borsót ennek legjobb módja ha szemenként folyó kézmeleg víz alá tartjuk őket majd egy kissé használt fogkefével körkörösen megdörzsöljük.
Ezzel kb 3 nap allatt végezhetünk is. Ezután a már szép tiszta borsónkat főzzük meg ügyelve arra hogy egyik borsószem se sérüljön meg, ugyanis ha megfőtt, a borsót pépesítenünk kell. Ha ezzel megvagyunk rakjuk az élesztőt és lisztet pléh-vedérbe (fontos hogy ez szép csillogós legyen), majd morzsoljuk el vele a margarint. Mielőtt a mócsingot elkészítenénk a vödröt kétszer jobbra majd háromszor balra forgassuk meg a fejünk fölött (ezzel az esőisten áldását kérve) majd lerakva az egyveleg közepére fúrjunk egy lyukat ügyesebbek kézzel is csinálhatják, nem túl gyakorlott szakácsoknak ütvefúrót vagy légkalapácsot tudok ajánlani. Ebbe a vájatba helyezzük bele a tojásokat (a tojások kezelésének módját már kiveséztük előző posztunkban itt is így járjunk el). Adjuk hozzá a sót ezt nem muszáj sókristályonként szórhatjuk bátrabban is.
A tejföllel nagyon óvatosan kell bánni már a megvásárlástól kezdődően. Először is nem mi választunk tejfölt hanem ő minket, itt elég egy kisebb testű tejfölt vásárolnuk. Vegyül le azt a polcról azt amelyik minket választott megeshet az is hogy beugrik a kosarunkba. Simogassuk meg és vigyük haza ne rakjuk rögtön a hűtőbe, hagyjuk hogy kicsit megszokja új otthonát. Mielőtt beletennénk a vedres egyvelegbe cirógassuk meg majd vegyük le kis kalapját. Óvatosan de határozott mozdulattal kanalazzunk belsejébe, az a lényeg hogy ő is és mi is élvezzük a dolgot. Ezekután a péppé turmixolt borsót is rakjuk a vederbe. Következzék hát a bacon itt jó húsosat használjunk és a legjobb ha olyat választunk amit egy Ikarus 31-es kipufogócsövénél füstöltek. Ez ad majd rusztikus ízt a pogácsánknak. Vágjuk apróra és csattintsuk a vederbe. Keverjük jól össze és kész is a mócsingunk. Kezdjük el gyúrni jobb kézzel (bal kezesek a jobb lábukat is használhatják attól csak különlegesebb lesz) durván, mérgesen. Ha a tészta egybeállt kelesszük 1 órát erre a legjobb módszer ha letakarva a szoba közepére tesszük és körülüljük (ha nincs otthon más egyedül is körülülhetjük csak az kissé bonyolultabb) és mormoljuk hogy "Süss fel nap..." ha ezzel megvagyunk nyújtsuk ujjnyi vastagságúra a tésztát (akinek van otthon egy BRIX CW 51/450 BRIX típusú konyhai úthengere hamarabb végezhet) ezután hajtogassuk összevissza majd szanaszét és nyujtsuk ki újból majd mégegyszer ettől lesz szép leveles. A tészta felület tetejére egy késsel vágdossunk rács mintnát (ne féljünk ez már nem fáj neki) ügyelve a párhuzamosokra és merőlegesekre. Szaggassuk ki a ki pogácsáinkat (nem nem úgy most nem szanaszét szaggatásról beszélek) helyezzük őket kivajazott tepsibe, kenjül meg tetejét felvert tojás levével legjobb ha ez 100%-os (ha sietünk ajánlott teddy henger-t használni). Szórjuk meg tetejét reszeltsajtal, és tegyük 180 fok sütőre. Ha szépen megbarnult mint egy fakanál vegyük ki a sütőből és tálaljuk egy gyönyörű hófehér tányéron (előző posztunknál már említettük hogy tényleg nagyon nagyon fontos, hogy a tányér fehér legyen, semmiképp ne legyen fekete és kék sem, sárgára még gondolni se merjünk, a mintákat felejtsük el, piros kizárt, szóval FEHÉR!)
Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://gers-lee.blog.hu/api/trackback/id/tr53475316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

iipepeii 2011.12.23. 11:15:58

Egy kicsit megakadt a projekt, úgy látom. :) Talán sok volt a napi 3 poszt. :)
süti beállítások módosítása